Tentoonstellingen

Van Graon tot Stoet

Expositie in Rolde: 'Van Graon tot Stoet'

In de eerste twee weekenden in september 2023 organiseert het Rolder Historisch Gezelschap een expositie over graan, brood, koek en bakkers. Dit in samenwerking met Echte Bakker Pots. In de vorige eeuw waren er nog diverse bakkers actief in Rolde, Grolloo, Balloo en Ekehaar. Nu is er nog één, die we moeten delen met Annen en Assen. Hoe is dat zo gekomen? Ook vertelt de expositie het verhaal van brood: van akker tot bakker. En er wordt op de Brink brood gebakken in een oude houtgestookte oven. De expositie is ‘s middags gratis toegankelijk in het MFC Boerhoorn.  

Het aantal ambachtelijke bakkerijen is de afgelopen decennia in Nederland sterk gedaald. Van 12.000 bakkers begin zestiger jaren naar nog geen 2.000 anno nu. De laatste jaren is de belangstelling voor streekgebonden ambachtelijk brood (gelukkig) weer toegenomen en daar speelt de expositie op in. Het hele proces van graan tot brood wordt uitgelegd. Welke soorten graan zijn er, hoe werd er gemalen en hoe ging en gaat het eraan toe in de bakkerij.

Er is een kopje koffie of thee met een uniek koekje voor elke bezoeker.

De expositie geeft informatie over de bakkers die actief waren in de oude gemeente Rolde. Met een korte geschiedschrijving en met fotomateriaal. Oude reclamematerialen en antieke bakspullen worden getoond. Gezegden en spreuken over bakkers komen langs in een presentatie. En weet u dat er ooit goedkoop Regeringsbrood was? Zou dat smaken? Wat is eigenlijk dwarsgebakken brood en waarom ging een jochie liever bij Japie wonen?

Verder zijn er diverse activiteiten gepland. Kinderen mogen in de bakkerij kneden en bakken met bakker Pots. Op de Brink, uiteraard nabij de molen, wordt op 8 en 9 september ‘live’ brood gebakken in een oude steenoven. Die gestookt wordt met al in het voorjaar verzamelde takkenbossen. Dit valt samen met activiteiten rond de Roldermarkt en open monumentendag. Ook de Rolder molen is dan geopend!

De expositie wordt op 1 september 2023 om 13.00 uur op ludieke wijze geopend. Publiek is welkom!

De expositie is geopend op 1, 2, 3 en 8, 9, 10 september van 13.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in MFC Boerhoorn, zaal Balloërkuil.