Informatie

RHG vlag

De RHG-vlag

De vlag is gebaseerd op het kleurenlogo van het RHG, dat is ontworpen door Henk Koops te Rolde. De ontwerper geeft de volgende verklaring voor de symboliek van het logo.

“Mijn opdracht was een logo voor het Rolder Historisch Gezelschap te ontwerpen, met daarin opgenomen iets van de geschiedenis van Rolde. Toen heb ik gedacht aan het wapen van de gemeente Rolde. Het wapen heeft een geel schild, met daarin een verticale rode baan. Daarom zijn de kleuren rood en geel gebruikt.

Zwaard en kruisje in de rode baan zijn de symbolen van de hoogste rechtsmacht, uitgeoefend door de Drost. De tot eed opgeheven handen duiden op de Etten, de gezworenen die de rechtspraak uitoefenen. De letters R en G staan naast het geel-rood schild, als steun voor de Historie van de Gemeente Rolde. De letter H in de verticale rode baan staat niet alleen voor Historisch maar ook voor Hoogste rechtsmacht”.

De kleuren geel en rood zijn voor de inwoners de link met de bekende vlag van de voormalige gemeente Rolde. Tegelijkertijd is het logo onderscheidend en krijgt het RHG met de vlag een opvallend eigen merkteken.