Organisatie

Ereleden

Het Rolder Historisch Gezelschap heeft drie ereleden:
In 1997 benoemd: Wim Houtman †
Wim was bijzonder actief als onderzoeker en publicist en was ook zeer betrokken als bestuurslid en redacteur van het RHG. Werkte mee aan het boek “Geschiedenis van Rolde” (1993), schreef Knapzakroutes en publiceerde veel in De Kloetschup en andere historische tijdschriften. Bekende publicaties van hem zijn ook: “Graven en begraven in Rolde” (1997), “De Rolder toren” (1998) en “Tolheffing op wegen in Drenthe”. Het is maar een kleine greep uit zijn oeuvre. Zijn bijdragen aan onze geschiedschrijving -met een vlotte pen geschreven- zijn van onschatbare waarde.
In 2005 benoemd: Harm Westebring †
Eén van onze oprichters. Landbouwer te Ekehaar. Vanaf het begin actief in diverse functies en in de periode 1984 tot en met 1989 was hij voorzitter. In 1988 werd het ‘ongeregelde’ Gezelschap onder zijn voorzitterschap formeel een vereniging met echte statuten. Hij was een vaste waarde voor het Gezelschap met hart voor de streek en haar historie. Zijn kennis over de voormalige gemeente Rolde heeft ons veel gebracht. En niet te vergeten zijn langdurige inzet.
In 2006 benoemd: Jan van der Struik
Jan was jarenlang actief in het Rolder Historisch Gezelschap en in de periode 1996 tot 2006 was hij voorzitter. In een korte periode voorafgaand aan 1996 ging het even niet zo goed met het Gezelschap. Hij zette het Gezelschap weer op de rails en introduceerde het tijdschrift de Kloetschup. Toen Jan in 2006 afzwaaide als voorzitter keek hij tevreden terug. Er was weer een bloeiende vereniging ontstaan met veel leden (van 42 naar 600). Jan heeft een solide basis gelegd voor de vereniging die het RHG nu is.