Herstel

Zandverstuiving

Herstel Zandverstuiving Rolde

De Rolder Zandverstuiving is enkele jaren geleden in oude luister hersteld.

In 2016 maakte Jacco Fluks met een drone beelden van de zandverstuiving.
Mooie beelden van bovenaf. Zeker de moeite waard om te bekijken!

Met dank aan Jacco Fluks.

Informatiebord Zandverstuiving

De Boermarke en het Rolder Historisch Gezelschap hebben op 16 februari 2019 een bord geplaatst met informatie over de geschiedenis van deze historische plek.

De meeste Roldernaren was destijds de staat van de Zandverstuiving een doorn in het oog. Er was veel achterstallig onderhoud. Zand was overwoekerd met struiken en gras. Na forse herstelwerkzaamheden is de Zandverstuiving weer de plek die hij was. Een prachtige trekpleister voor allerlei activiteiten.

De Zandverstuiving heeft een rijke geschiedenis. Met vrolijke en met donkere herinneringen.  Het was (en is weer) een geliefde pleisterplaats voor schoolreisjes, verjaardagpartijtjes en allerlei  recreatieve activiteiten. Een plek om van te genieten. Bedenkelijk, vanwege de nationaal socialistische sympathieën, waren echter de landdagen van Landbouw en Maatschappij en de N.S.B. die in de Zandverstuiving plaatsvonden. In 1936 trok de nationale Landdag maar liefst 15.000  bezoekers naar Rolde.

Op de foto’s vertegenwoordigers van de Boermarke en het Rolder Historisch Gezelschap bij de onthulling. In de kosten is bijgedragen door de Stichting Rossing-Koops.