Informatie

Gemeente Rolde

De voormalige gemeente Rolde

De voormalige gemeente Rolde dateert uit 1811. Toen werd de gemeentelijke indeling van de provincie Drenthe uitgevoerd.  

De grenzen van de nieuwe gemeenten waren meestal gelijk aan die van de kerspelen. De gemeente Rolde was hierop een uitzondering. De buurtschappen Assen, Anreep, Loon, Steendijk, Vredeveld en Witten behoorden namenlijk wel tot het kerspel Rolde en niet tot de nieuwe gemeente Rolde.
Assen was in 1807 een gemeente geworden en had in 1809 stadsrechten gekregen van koning Lodewijk Napoleon. De grens van de nieuwe gemeente Assen, inclusief de genoemde buurtschappen onder de rook van Assen werd onder protest van de gemeente Rolde definitief vastgelegd in het reglement van bestuur voor het platteland van de provincie Drenthe van 1818. 

Bron: Geschiedenis van Rolde, uitgeverij Boom

Kaart oude gemeentegrens

Kaart oude gemeentegrens

Het grondgebied van de gemeente Rolde werd nog een keer verkleind. In het zuidoosten liep de gemeente in een punt door tot de zevensprong op het Ellertsveld vlakbij de plaatst De Kiel (gemarkeerd door de Zevenmarkensteen) waar de zeven marken Schoonloo, Ees, Westdorp, Odoorn, Noord-Sleen, Wezup, Orvelte en na de gemeentelijke indeling van Drenthe in 1811 de gemeentes Rolde, Borger, Odoorn, Sleen, Zweeloo en Westerbork samen kwamen. Maar op 1 januari 1945 werd de punt van de gemeente Rolde bij de gemeente Sleen getrokken.

In 1998 is de gemeente Rolde samengevoegd met de gemeenten Annen, Gasselte en Gieten in opgegaan in de huidige gemeente Aa en Hunze. 

Het wapen van de voormalige gemeente Rolde

Opheffing : 1998 Aa en Hunze
Toevoegingen :
I : 28 november 1922
“In goud een paal van keel, beladen met een zilveren zwaard met gouden gevest en een klein zilveren kruisje daarboven, en begeleid van vier rechterhanden van keel met twee opgestoken vingers.”
 

II: 6 december 1950
“Op die datum is het wapen uitgebreid met: Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en vastgehouden rechts door een Edele-Ette, de rechterhand rustend op de heup, dragende een vilthoed van bruin met band van goud en versierd met 2 struisveren van zilver, gekleed in wit satijnen wambuis met splitver siering, gepijpte kraag en lange mouwen met manchetten, alles van hetzelfde, voorts een pofbroek van bruin, gehouden door 3 bandelieren van goud, waaraan bevestigd een degen met gevest van goud en gestoken in een schede van hetzelfde; tenslotte hosen van zilver, schoenen van bruin en een mantel van sabel met een bontkraag van bruin; links gehouden door een boer-Ette, dragende een kleine baret en een wambuis met korte pofmouwen, beide van sabel, een hemd met gepijpte kraag en lange mouwen met manchetten, alles van zilver, zogenaamde Spaense Bocxen, hosen en schoenen, alles van sabel, en houdend in de omlaaggehouden linkerhand een schriftrol van zilver; het geheel geplaatst op een arabesk.”

Oorsprong/verklaring :
Volgens een landrecht in 1412 hield het hoogste gezag van Drenthe, sinds de 14e eeuw als etstoel aangeduid, jaarlijks 3 zittingen, waarvan 2 in het gebied van de huidige gemeente Rolde. De etstoel werd gevormd door 24 etten, onder voorzitterschap van de Drost van Drenthe. Deze Etten, of gezworenen, werden afgevaardigd uit de adelstand en de boeren. De handen duiden op de door het af te leggen eed bij de aanvaarding van hun bediening. Het zwaard met kruisje duidt op de hoogste rechtsmacht, uitgeoefend door de Drost.

 
De vlag van Rolde is afgeleid van het gemeentewapen van de voormalige gemeente Rolde.

Amen

Balloërveld

Balloo

Deurze

Ekehaar

Eldersloo

Eleveld

Geelbroek

Grolloo

Marwijksoord

Nijlande

Nooigedacht

Papenvoort

Rolde

Schoonloo

Vredenheim