Excursie

Excursie naar Kaaslust en Maallust

Excursie naar Kaaslust en Maallust in Veenhuizen  2017

Op zaterdag 20 mei 2017 vond de excursie voor onze leden naar kaasmakerij Kaaslust en bierbrouwerij Maallust te Veenhuizen plaats. Met 31 leden vertrokken we rond 12.30 uur vanaf de molen in Rolde. Bij aankomst in Veenhuizen werden we ontvangen in de bierbrouwerij die zich in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het Gevangenisdorp Veenhuizen bevindt. Met veel enthousiasme werd het verhaal over het ontstaan van de bierbrouwerij en het proces van bier brouwen verteld. Twee koperen ketels vormen het hart van de brouwerij en deze worden een paar keer per jaar met de hand gepoetst. Hier is één persoon een week zoet mee!

Tussendoor kon men proeven (en genieten) van verschillende biersoorten die hier gebrouwen worden. Alle biersoorten hebben een naam die gerelateerd is aan het gevangenisdorp. Zo werd er bijvoorbeeld geproefd van de Kolonist, de Vagebond, de Zware Jongen, 1818 en de Mooie Madam.

De stemming zat er inmiddels goed in en we vervolgden de middag met een rondleiding door de ambachtelijke kaasmakerij in de naastgelegen oude zuivelfabriek van landbouwkolonie Veenhuizen. Er werd verteld over de vele soorten kaas die hier gemaakt worden en de rondleiding werd beëindigd in de winkel van de kaasmakerij. Hier konden we verschillende soorten kaas proeven. Er kwamen onder andere geitenkaas, waterbuffelkaas, schapenkaas, fenegriek kaas en nagel- en komijnekaas voorbij. Na afloop van de proeverij werd deze gezellige middag afgesloten en kon een ieder die dat wilde nog wat lekkernijen kopen zodat men thuis ook nog kon nagenieten van deze leuke middag.