Gemeente Rolde

Balloërveld

Balloërveld

Het Balloërveld is een buurtschap en 367 hectare metend heideveld tussen Gasteren, Rolde en Loon, in de gemeente Aa en Hunze, provincie Drenthe (Nederland). Het dankt zijn naam aan het nabijgelegen dorpje Balloo.

De buurtschap ligt aan de oude doorgaande weg Assen – Veendam, aan de rand van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentse Aa. In de buurtschap staat een zestal huizen.

Het heideveld ligt op een hooggelegen plateau tussen de dalen van het Looner diep en het Rolderdiep. Bijzonder is dat de heide als onderdeel van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentse Aa samen met de omringende beekdalen als reservaat wordt beheerd. De overwegende heide- en vergraste heidebegroeiing wordt spaarzaam afgewisseld met veenmeertjes, wat plukjes dennenbos en kleine zandverstuivingen her en der. Een enkele herder laat er zijn schapen grazen. Het veld wordt doorkruist met een netwerk van zandwegen en karrensporen die deels nog dateren van voor de middeleeuwen.

Kaart oude gemeentegrens

Balloërveld nummer 5 te Balloërveld

Balloërveld nummer 4 te Balloërveld

Balloërveld 2 te Balloërveld

Archeologisch onderzoek heeft er grafheuvels, een urnenveld en resten van akkerbouw uit de ijzertijd, alsmede vondsten die duiden op steentijdbewoning aan het licht gebracht.

In de 20e eeuw is het terrein geruime tijd door het Ministerie van Defensie beheerd en gebruikt voor legeroefeningen. Enkele loopgraven herinneren nog aan die periode.

Bron: Wikipedia