Het Rolder Historisch Gezelschap heeft de expositie “Rondom de Rolder Toren” in de Rolder Jacobuskerk en het bijbehorende boek genomineerd voor de DHV-prijs voor de Drentse Geschiedenis 2023. Johannes Schutrup heeft met veel passie en inzet dit alles mogelijk gemaakt. Met hulp van familie, vrienden én met wat hulp van het Gezelschap. Harry de Geeter hanteerde de pen in het boek.

Wat Barbizon was in Frankrijk, was Drenthe misschien wel voor Nederland. Kunstenaars trokken er graag naartoe en lieten zich inspireren door de schoonheid van de natuur en de dorpsgezichten. Vooral Rolde was geliefd, bijvoorbeeld bij schilders Arie van der Boon, Julius van de Sande Bakhuyzen en Louis Albert Roessingh. Zij maakten vele mooie werken ‘rondom de Rolder toren’. En RHG-vrijwilliger Johannes heeft er veel van verzameld.

Van 26 augustus tot en met 10 september 2023 hing een deel van zijn collectie in de kerk. De opening zorgde direct voor volle kerkbanken. Daar was tevens de boekpresentatie. Het boek waar Johannes zijn gehele collectie in is opgenomen. Met ook historische weetjes over de het getoonde werk. Ruim 1300 bezoekers kwamen een kijkje nemen in de kerk. En gingen veel van hen in gesprek met immer aanwezige Johannes. Die op een enthousiaste en toegankelijk wijze verhalen kon vertellen rond de getoonde werken en de kunstenaars. Dát kan je wel aan hem overlaten.

Met de expositie en het boek heeft Johannes, met hulp van zijn team, een belangrijke culturele periode in Rolde en omgeving vastgelegd. Waard om bewaard te worden; in beeld én in tekst. Johannes: “Iedere inwoner van Rolde en omgeving moet ervan kunnen genieten.”

In maart wordt deze DHV-prijs voor de vierentwintigste keer uitgereikt. Dat zal gebeuren tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Drenthe Toen op RTV Drenthe. Uit alle inzendingen kiest de jury uiteindelijk een winnaar, deze wint een bedrag van € 1000,-. Ook het publiek mag uit drie genomineerden een winnaar kiezen, deze gaat naar huis met een bijzonder kunstwerk.