Het RHG en de CVR organiseren op woensdag 15 november a.s. een lezing over de Struikelstenen in Aa en Hunze. Harry Dijkstra, voorzitter van de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze, vertelt tijdens deze lezing over de Struikelstenen in de gemeente Aa en Hunze en het bredere verhaal achter deze gedenkstenen. Specifiek gaat hij in op de Struikelstenen in Rolde en Nooitgedacht. De lezing start om 20.00 uur in MFC Boerhoorn te Rolde. De zaal is vanaf 19:30 open. Toegang is gratis.

De Struikelstenen zijn van oorsprong een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Ter nagedachtenis aan Joodse en andere slachtoffers van de deportaties door het Nazi bewind. Hij noemde ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart.

In geheel Aa en Hunze liggen sinds 5 oktober 2021 36 Struikelstenen. In Rolde en Nooitgedacht liggen voor drie huizen 12 Struikelstenen voor Joodse burgers die daar hebben gewoond voordat ze werden weggevoerd en vermoord. In de gemeente Aa en Hunze zijn in de Tweede Wereldoorlog 37 Joodse burgers weggevoerd, waarvan er slechts één terugkeerde.

De Culturele Vereniging Rolde heeft als doel het bevorderen van het culturele en educatieve leven in de gemeente Rolde in al haar facetten. Zie ook https://www.cultureleverenigingrolde.nl/