Op 1 september werd onder grote belangstelling de expositie van het Rolder Historisch Gezelschap over bakken en bakkers geopend. Tijdens die opening kwam de Rolder bakker Ko Pots met een primeur. Een nieuw koekje: Het Rolder Rugje. Een koekje dat is samengesteld uit oude graansoorten uit eigen streek. De aanwezigen mochten het na de opening direct proeven, met een kopje koffie of een kop thee. Het wordt gezien de enthousiaste reacties vast een blijvertje in het assortiment van Pots.

De expositie geeft in een tijdlijn informatie over alle bakkers die actief waren in de oude gemeente Rolde. Met een korte beschrijving en met fotomateriaal. Oude reclamematerialen en antieke bakspullen worden getoond. En welke molens maalden ooit in deze regio het koren? Ook dat is op een rijtje gezet.

De bezoeker kan ook Regeringsbrood proeven. Na de oorlog een betaalbaar brood met subsidie van de overheid. Maar ook lekker? Verder zijn er diverse weetjes over broodsoorten en er wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag of Zweeds wittebrood wel echt uit de lucht kwam vallen.

Bij de ingang van de expositie toont bakker Pots zijn spektakelstuk: de Hoorn des Overvloed. Voor kinderen is er een speelhoek op de expositie ingericht met boekjes, kleurplaten en puzzels. En je kunt je eigen meel malen.

Verder zijn er diverse activiteiten gepland. Kinderen kunnen zich opgeven om op 20 september in de bakkerij te bakken met bakker Pots. Op de Brink, uiteraard nabij de molen, wordt op 8 en 9 september tussen 12:00 en 16:00 ‘live’ brood gebakken in een oude steenoven. Die gestookt wordt met al in het voorjaar verzamelde takkenbossen. Het brood is direct te koop.

Dit valt samen met activiteiten rond de Roldermarkt en open monumentendag. Ook de Rolder molen is dan geopend!

De expositie is nog op 3, 8, 9 en 10 september geopend in MFC Boerhoorn in Rolde van 13:00 tot 17:00 uur. Gratis entree. Mét koekje erbij.