Tentoonstellingen

De kabouters…

Terugblik expositie "De kabouters van meester Gerrits"

Naar aanleiding van contacten met de oudste dochter van meester Gerrits, Aat v.d. Wal – Gerrits uit Goor kwam het R.H.G. op het idee een expositie te organiseren over de kabouters van meester Gerrits.


Meester Gerrits was van 1931 tot 1974 onderwijzer aan de lagere school in Rolde. In die periode heeft hij heel veel kaboutertekeningen gemaakt in de poëzie albums van de Rolder meisjes.

In de zomer van 2016 begon het R.H.G. met het verzamelen van de kaboutertekeningen. Oproepen in De Schakel, facebook, R.H.G. website, stand op de Roldermarkt en een praatje van Luuk Lesschen en Ton Pots in het progamma Hemmeltied van radio Drenthe leiden er toe dat er maar liefst 154 poëzie kabouters werden teruggevonden. Extra mooi: alle kabouters zijn verschillend.

De uit 6 personen gevormde werkgroep slaagde erin om in korte tijd een prachtige expositie van de ingezonden kabouters te maken. Samen met de overige R.H.G. vrijwilligers is het een fantastisch resultaat geworden. Dit bleek ook tijdens de expositie. Heel veel lovende reacties voor de R.H.G. vrijwilligers. Naast alle kabouters in de sfeer van kabouterland konden de bezoekers op de expositie oude foto’s en filmfragmenten over meester Gerrits en de oude en huidige lagere school bekijken. Vooral de oude klassenfoto’s trokken veel aandacht.

De kinderen konden ervaren hoe het is om in een oude schoolbank te zitten. Kortom er was veel te bewonderen op de expositie.

Op 12 januari 2017 vond de officiële opening van de expositie “De kabouters van meester Gerrits” plaats tijdens de R.H.G. nieuwjaarsreceptie. Bijna 60 personen, waaronder kinderen en kleinkinderen van meester Gerrits en veel R.H.G. vrijwilligers waren getuige van de officiële opening door de oudste dochter van meester Gerrits. Zij blies op de scheepshoorn waarop haar vader vroeger blies ten teken dat de school begon. Voorafgaand aan de officiële opening overhandigde de voorzitter van het R.H.G. (Luuk Lesschen) het kabouteralbum aan haar. In dit album staan alle kaboutertekeningen met de bijbehorende versjes.

         

De opening op 12 januari 2017

Bijna 400 bezoekers bezochten de expositie. Veel belangstelling o.a. van de meisjes uit Rolde die hun poëzie kabouter hadden ingeleverd. Ook was er veel aandacht van de plaatselijke en regionale pers. Luuk en Ton waren op 14 januari te gast in het progamma tussen Stoet en Koffie van Wim Boer.

Voor het R.H.G. is de expositie erg goed verlopen. We zullen er met zijn allen net als bij de vorige exposities met een goed gevoel op terugkijken en over napraten. Veel positieve reacties, ook in het gasten boek, stimulerende verhalen wat kan het R.H.G. zich meer wensen. En aan de koffietafel kwamen er veel oude anekdotes ter sprake.

Ton Pots

Rolder Historisch Gezelschap, 28 januari 2017