ALGEMEEN
“Wat was vrede toch mooi toen het nog oorlog was”. Een citaat uit het boek ‘De geschiedenis van Rolde’ over de tijd na de bevrijding in 1945. Om over na te denken. Toen we eenmaal onze vrijheid hadden zagen we het niet meer. Door de beslommeringen van alledag.
Wat is het daarom belangrijk om te herdenken: de gevallenen, de offers en wat is het ook belangrijk de vrede te vieren, de vrijheid te koesteren. Er bij stil te staan. Zo vanzelfsprekend is het allemaal niet.
In april 1945 werden Rolde, Grolloo en omstreken bevrijd. Fransen parachutisten, al eerder gedropt in de bossen bij Schoonloo, en Canadese troepen met tanks vanuit Elp en Hooghalen verdrongen de Duitse bezetter uit onze streken. Ook Poolse soldaten en verzetsgroepen vochten mee. Nu 80 jaar geleden. Al zo lang geleden.
Ook het RHG laat dit niet zomaar voorbij gaan. Hier alvast onze voorlopige agenda met activiteiten rond de bevrijding en de herdenking. Die we ook samen met anderen organiseren.
Voor de gehele kalender in onze gemeente zal het gemeentebestuur in april een overzicht publiceren in De Schakel. Ook de OVVR maakt een overzicht van activiteiten in Rolde, Broekstreek en Grolloo.
In het maartnummer van de Kloetschup zijn persoonlijke verhalen over de bevrijding opgetekend.

OPENING 11 APRIL (RHG) ROLDE EN W0-II IN TIEN KORTE VERHALEN
Het RHG heeft tien verhalen over de oorlog en de bevrijding op 10 grote posters gemaakt. Zij geven in vogelvlucht in beeld en tekst aan wat er toen in en rond Rolde is gebeurd. Zoals o.a. de Landdagen van Landbouw & Maatschappij en van de N.S.B. die in de Rolder zandverstuiving plaatsvonden; de betekenis van het Monument op de Kerkbrink; de namen op dat monument; het lot van de Joodse families. We komen langs de Mapleleaf tree: de bevrijdingsboom; staan stil bij het verzet en bij de bevrijding.
De posters etc. hangen in de MFC Boerhoorn van 11 april tot en met 27 april.

12 EN 13 APRIL (RHG) ROLDER OMMETJE, THEMA WO-II
Het RHG heeft een fietsroute uitgezet langs belangrijke plekken in en om Rolde, plekken die te maken hebben met de oorlog en met de bevrijding. We gaan naar de Rolder zandverstuiving, langs de Struikelstenen, bezoeken het Monument op de Kerkbrink en de Bevrijdingsboom en ontdekken de tankgrachten en loopgraven op het Balloërveld. Op 12 en 13 april gaan gidsen van het Gezelschap mee. Het Ommetje komt ook als route met korte beschrijvingen later beschikbaar.
Start route bij MFC Boerhoorn.

16 APRIL LEZING (VETERANENCAFÉ EN RHG) BEVRIJDING VAN DRENTHE
Kolonel buiten dienst Harold de Jong (schrijver van het boek ‘Franse Para’s in Drenthe’) vertelt het verhaal van de bevrijding van Drenthe en specifiek de dorpen binnen de gemeente Aa en Hunze.
Locatie: MFC Boerhoorn Rolde, aanvang 19:30, einde 21:30.

3 MEI 2025 (RHG/CVR/OVVR): MUZIKALE VERTELLING ALS VRIJHEID ZOVEEL JAAR KAN DUREN
Een muzikale vertelling over oorlog, hoop, liefde en vrede. Het Rolder Historisch gezelschap, de Culturele Vereniging Rolde en de Oranjevereniging Rolde organiseren samen deze voorstelling in het MFC Boerhoorn.
Het vocaal kwartet The Serenade Sisters brengt samen met verteller Egbert Meyers deze voorstelling. In de muzikale vertelling zingen The Serenade Sisters a capella en vierstemmig 80 jaar na de Tweede wereldoorlog de liedjes die destijds klonken. Muziek die de bevrijding van Drenthe doet herleven. Maar ook breekbare liedjes over machteloosheid, toekijken en anders-zijn komen voorbij. Egbert Meijers verbindt de muziek met het verhaal en reflecteert op onderwerpen als herdenken, liefde en vrede. En hoop.

4 MEI HERDENKING (COMITÉ 4 MEI ROLDE) ROLDE KERKBRINK
Op 4 mei 2025 is er in Rolde een stille tocht vanaf de Molen naar het Monument op de KerkBrink. Daar zal het Klein Orkest koralen spelen en worden de namen op het Monument voorgelezen. Na gedichten van enkele schoolkinderen en een voordracht over de bevrijding klinkt het signaal Taptoe en worden na twee minuten stilte bloemen gelegd.