Hoe kwamen de mensen in het Nedersaksisch taalgebied vroeger de koude en donkere wintermaanden door? Dat wordt duidelijk in een lezing van Henk Nijkeuter, hij laat zien welke tradities er waren en hoe ze zijn verbonden met het ritme van de landbouw: van de vruchtbaarheid, het zaaien in het voorjaar, de oogst in de nazomer en de voorbereiding op de wintertijd.

De lezing vindt plaats aansluitend op de Algemene ledenvergadering van het Rolder Historisch Gezelschap op 25 februari in het MFC Boerhoorn te Rolde, zaal Hunebed. De zaal is open omstreeks 20:15. De lezing is voor iedereen (ook niet-leden) gratis toegankelijk.

Bij de feestdagen in de wintertijd was er gezelligheid en kwam er wat lekkers op tafel. En in de Spinstertied tijdens de saaie februarimaand ontmoette je misschien wel de man of vrouw van je dromen. Gedurende het hele jaar waren er gebruiken, (heiligen)feesten en gewoonten die nu nog doorklinken in de Nedersaksische identiteit. Henk Nijkeuter toont dat aan in een boeiende lezing.

Dr. Henk Nijkeuter (1956) is literatuurhistoricus en kenner van de Nedersaksische volkscultuur. Hij studeerde Nederlands en Geschiedenis, werd opgeleid tot archivaris en voltooide de studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was werkzaam in het onderwijs, werkte als staffunctionaris bij Stichting Drentse Taol en was hoofd van de afdeling Collecties en Publiek bij het Drents Archief te Assen. Inmiddels is hij gepensioneerd. Maar stil zitten doet hij niet!